Stres, nezdrava ishrana, zagađeni voda i vazduh, pušenje, prekomerno konzumiranje kofeina i alkohola, hemijski tretirana hrana, neumerena upotreba industrijski prerađene hrane, mesa, šećera i drugih štetnih namirnica uzrokuju nagomilavanje toksina u telu, što može znatno narušiti zdravlje. Zato je povremeno čišćenje organizma od velikog značaja, čak i za osobe koje inače vode računa o pravilnoj ishrani. Jesenja detoksikacija oslobađa telo od nagomilanih otrova i jača otpornost na zimske infekcije. I čuveni jesenji umor biće manje izražen ukoliko je organizam očišćen od toksina, a i manja je verovatnoća od pojave zimske depresije.
Prepoznajte signale koje vam šalje telo
Ponekad nismo svesni činjenice da nam je neophodna detoksikacija jer ne prepoznajemo znake koje nam šalje telo. Problemi s kožom, alergije, pojava bubuljica, nadutost, gasovi i druge probavne smetnje, umor, česte glavobolje, bolne menstruacije, zadah, zatvor i loša koncentracija samo su neki od signala da je vreme za čišćenje organizma.
Međutim, nema potrebe čekati da se neki od ovih simptoma jave, najbolje je s vremena na vreme ”počastiti” organizam detoks programom, jer će se to višestruko isplatiti – imaćete više energije, samopouzdanja, bićete odmorni, raspoloženi i, što je najvažnije, zdravi.
Sirovo voće i povrće kao osnova
Koji god program detoksikacije da se odabere, konzumiranje svežeg voća i povrća obavezan je deo tretmana. Ceđeni sokovi od voća i povrća prepuni su dragocenih enzima koji će obezbediti energiju, pokrenuti životne procese i snabdeti vas svim potrebnim vitaminima i mineralima.
U ovo doba godine treba konzumirati jabuke, kruške, limun, pomorandže, mandarine, ananas, banane, bundevu, cveklu, šargarepu, rotkvu – crnu i dajkon, brokoli, kelj, prokelj, karfiol, kupus, celer i drugo korenasto povrće.
Voda je takođe nezaobilazan deo svih detoks programa, a poželjno je da se unosi oko tri litra dnevno. Salate začinite limunovim sokom i hladno ceđenim biljnim uljima, so koristite u minimalnoj meri, i to celerovu ili morsku. Umesto veštačkih dodataka jelima upotrebljavajte sušeno korenasto povrće i biljne začine poput origana, mirođije, peršuna, majčine dušice, ruzmarina…
Sve namirnice životinjskog porekla, što podrazumeva i mesne prerađevine, treba izbaciti iz ishrane tokom detoksikacije, a to se odnosi i na šećer, (zamenite je čajevima od lekovitog bilja), alkohol, cigarete. Osim povrća i voća možete konzumirati integralni pirinač, ovas, ječam, speltu, proso, kinou, amarantu i kuskus. Ako ne možete bez proteina, s vremena na vreme pojedite tofu sir, pasulj, sočivo i druge mahunarke
Čišćenje u tri faze
Ako se odlučite za desetodnevnu detoksikaciju kao jednu od mogućih opcija, trebalo bi da je podelite u tri faze. Prva faza uključuje čišćenje bubrega, druga jetre, a treća creva.