Umesto suplemenata koji mogu da stvore još veće probleme, nutricionisti savetuju što češće konzumiranje susama, kelja i suvih smokava jer obiluju ovim mineralom.
Kalcijum je mineral koji čini 2% čovekove telesne mase i neophodan je za izgradnju kostiju i zuba, prenošenje nervnih signala, izlučivanje hormona i enzima, te normalno zgrušavanje krvi. Stalan nivo kalcijuma u krvi obezbeđuje nesmetano odvijanje različitih procesa u organizmu. Dnevne potrebe za tim mineralom iznose 1.000-1.200 mg (za osobe do 25 godina), odnosno 800-1.000 mg za starije.
Biljke koje imaju kalcijum
Ženama u periodu trudnoće i dojenja treba 1.200 mg, koliko i u menopauzi. Apsorpciju kalcijuma pomažu vitamini A, C i D, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, hlorovodonična kiselina, laktoza, a otežavaju je stres, deficit vitamina D, oksalati (ima ih u spanaću i zelenoj salati), kao i preteran unos masti. Ukoliko je ishrana siromašna ovim dragocenim mineralom, organizam mora da troši kalcijum iz sopstvenih rezervi, zbog čega nastaju problemi sa zubima, zglobovima i kostima. Jedna od češćih posledica nedostatka kalcijuma u organizmu jeste osteoporoza, gotovo redovan pratilac postmenopauze. Za razliku od suplemenata koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe, lekari i nutricionisti savetuju što češće konzumiranje susama, badema, kelja, soje i suvih smokava koji obiluju ovim mineralom i pritom se mnogo lakše i brže apsorbuju. Uz to, višak se lako izbacuje iz organizma, pa ne dolazi do stvaranja opasnih naslaga.
JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA LEKOVITO BILJE!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Lekovito-bilje
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net