Ateroskleroza sporo napreduje, a podrazumeva nakupljanje holesterola iz krvi na zidovima arterija, usled čega se one sužavaju, ili čak začepljuju. Na ovaj način se stvaraju uslovi za pojavu niza bolesti, poput hipertenzije, infarkta srca, šloga i poremećaja mnogih funkcija u organizmu.
Ateroskleroza: Koji su simptomi
Budući da je reč o stanju koje se razvija postepeno, u početku nema baš mnogo signala koji ukazuju na to da je došlo do razvoja ateroskleroze. U većini slučajeva, simptomi su primetni tek kada je plak zatvorio oko 40 odsto arterije. Na šta obratiti pažnju:
Aterosklerozu srčanih arterija odaju:
- bol u grudima
- gubitak daha
- bol u stomaku, vratu, leđima i ramenima
- slabost
- pojačano znojenje
Ako je ateroskleroza zahvatila arterije koje vode do mozga, javljaju se:
- slabost u samo jednoj strani tela
- smetnje u govoru
- gubitak vida
- vrtoglavica i poremećaj ravnoteže
Aterosklerozu u rukama ili nogama karakterišu:
- bol i grčevi u mišićima nogu
- hladna stopala i šake
- gangrena
Zašto želatin
Jer je to zapravo čist kolagen. Naime, stvaranje stabilnog i elastičnog vezivnog tkiva zavisi od optimalne količine kolagena. Za njegovu proizvodnju i sintezu neophodan je vitamin C, kojeg ima i u hibiskusu. A kako najbolje spojiti hibiskus i želatin – tako što ćete napraviti žele. Ukusno i korisno…
Umesto šećera – stevija
Rafinisani šećer posebno je problematičan jer predstavlja „prazne kalorije” – nema nikakvu nutritivnu vrednost, a može biti poguban po zdravlje srca i krvnih sudova. Naime, višak šećera u jetri transformiše se u masti, što znači da je on zapravo čak i opasniji od masnoća.
Ateroskleroza: Zaljutite jela…
Jedan od najboljih preparata za čišćenje krvnih sudova i sprečavanje ateroskleroze sigurno imate u sopstvenoj kuhinji. Reč je o ljutoj papričici. Ovo povrće sadrži dragoceni kapsaicin koji podstiče cirkulaciju i reguliše krvni pritisak. Osim toga, snižava nivo holesterola i deluje kao čistač arterija. Kad god možete, najbolje je da dodate sveže, ljute papričice u salate, čorbe, smutije…
Kako se priprema žele od hibiskusa
Sastojci:
- 1 kašika goveđeg želatina u prahu
- 2 kašike hibiskusa
- 1 kašika usitnjenih bobica gloga
- pola kašičice tucane ljute paprike
- pola kašičice đumbira u prahu
- četvrtina kašičice stevije
- pola litra vode
Priprema:
- Sipajte u šerpu hibiskus, bobice gloga i vodu. Zagrevajte to do ključanja, pa sklonite sa šporeta. Ostavite da odstoji 45 minuta.
- Procedite čaj i zagrejte ga, ali ne treba da proključa. Sklonite sa šporeta.
- Dodajte želatin rastvoren u šoljici hladne vode, steviju i ostale sastojke. Dobro promešajte.
- Prespite žele u modlice i ostavite da se ohladi u frižideru.
- Jedite žele za popodnevnu užinu.
Foto: TATIANA DOLGOVA/gettyimages.co.uk